Henk Puister, Foto: Jan Glas

Henk Puister (1953) werd geboren in Sappemeer. Rond 1983 begon hij met het schrijven van gedichten – en verhalen in het Gronings. In het ABN had hij al poëzie gepubliceerd. In 1987 won hij de poëzieprijs van Haarlem, in 1998 won hij de poëzieprijs van het Nieuwsblad van het Noorden. Hij publiceerde in kranten en o.a. in de tijdschriften KröddeToal & Taiken en Pennestreken. Van 1989 tot 1991 zond Radio Noord wekelijks zijn hoorspel Op de badde uit. Als begenadigd voorlezer is Puister een veelgevraagde gast bij lokale radiostations, dichtersfestivals en verenigingen.

Begin jaren ’80 verscheen in eigen beheer de berijmde ballade Twij bruiers noar Zuudloardermaart. De verhalenbundel Mit maddeln en spaddeln werd in 1994 uitgegeven als begunstigersgeschenk van Stichting t Grunneger Bouk. Samen met Henk Smit schreef hij het Groninger boekendagengeschenk 2001 Woddels van mien bestoan. Een bloemlezing uit zijn poëzie is gebundeld in Bliedschop veur t bezeren. Puister is grootleverancier van liedteksten die door Groninger artiesten op de plaat zijn gezet: door onder andere Rieks Folgerts, Tekielja, Zuver Scheerwol, Wia Buze, Rien van Boven en Askay Brothers. [JG]

‘Puister schrift over de laifde dij onzeker moakt en mainsttied op ofstaand beleden wordt. Woarom toch aiweg t daipste van onszulf noar binnen vold?’ Dichter Jan Glas schreef dit ter gelegenheid van het verschijnen van de dichtbundel Bliedschop veur t bezeren in 2009 (Uitgeverij De Kleine Uil). Inmiddels zijn 5 eigen bundels van Puister verschenen. De laatste: Weerom noar vrouger (2017) schreef hij in eigen beheer samen met zijn broer Bé Puister.
In maart 2024 wordt de K. ter Laanprijs 2022/2023 van Stichting ‘t Grunneger Bouk uitgereikt aan Henk Puister. De 70-jarige Hoogezandster dichter/schrijver onderscheidt zich dan al meer dan 40 jaar in het Groninger taalgebied. De jury (Jan Groenbroek (voorzitter), Fieke Gosselaar en Louis van Kelckhoven) ziet de aanwezigheid van Henk Puister in de Grunneger toal als de Martinitoren in Stad; zo vanzelfsprekend dat hij niet opvalt.

Lees het gedicht ‘Genogt’.

Zelfstandige publicaties
begin ’80 Twij bruiers noar Zuudloarder Maart (eigen beheer)
1994 Mit maddeln en spaddeln (Stichting t Grunneger bou)
2001 Woddels van t bestoan (met Henk Smit) (Biblionet Groningen)
2009 Bliedschop veur t bezeren (kleine Uil)
2017 Weerom noar vrouger (met Bé Puister) (eigen beheer)

Bijdragen aan cd’s (een keuze)
2002 Tou Mor cd van Tekielja (alle teksten)
2002 Doe Bist Goud cd van Tekeilja (alle teksten)

Bijdragen aan publicaties (een keuze)
1990 Liesterkralen (Stichting t Grunneger Bouk)
2003 Wotter, Grunneger dichters (Biblionet Groningen)
2006 De 100 mooiste Groningse gedichten (kleine Uil)
2010 Onderwegens (Huis van de Groninger Cultuur)
2012 Oetzicht (Huis van de Groninger Cultuur)
2015 Dast doe dat ik (Huis van de Groninger Cultuur)
2016 Kört bestek – columns (Huis van de Groninger Cultuur)

Lit.: H. Diemer en J. Loer, Twee eeuwen Gronings, n golden toal (In Boekvorm 2005). Nieuwe Groninger Encyclopedie (Regio-Projekt Uitgevers 1999).