Henk Puister, Foto: Jan Glas

De K. ter Laanprijs 2022/2023 wordt in maart uitgereikt aan Henk Puister. De 70-jarige Hoogezandster dichter/schrijver onderscheidt zich al meer dan 40 jaar in het Groninger taalgebied met toegankelijk werk dat een op het eerste gezicht gemakkelijk te missen diepgang heeft.

De K. ter Laanprijs wordt sinds 1985 toegekend door stichting ’t Grunneger Bouk aan personen en instellingen die zich onderscheiden op het gebied van de Groninger taal en cultuur. De prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt en bestaat uit een geldbedrag van 1000 euro en een bronzen beeldje gemaakt door beeldend kunstenares Natasja Bennink uit Ezinge.

Vanzelfsprekend
De jury (Jan Groenbroek (voorzitter), Fieke Gosselaar en Louis van Kelckhoven) ziet de aanwezigheid van Henk Puister in de Grunneger toal als de Martinitoren in Stad; zo vanzelfsprekend dat hij niet opvalt. En heeft Henk Puister de K. ter Laanprijs niet allang gehad? Nee dus, maar 70 jaar is een mooie leeftijd om deelgenoot te worden van dit pantheon van de Grunneger cultuur.

,,t is recht een eer om n pries ontvangen te maggen dij noar de veulziedege en beroumde ‘ol Kneles’ van Slochter vernuimd is’’, reageert Puister. Hij bedankt de juryleden die hem ‘naar alle eer en geweten’ deze grode pries toekennen. ,,Stief bedaankt lu!’’

Sappemeer
Henk Puister werd op 25 maart 1953 in Sappemeer geboren als kind van gewone lu. Hij ging naar de lagere school in Kropswolde en volgde daarna de ULO in Sappemeer. In 1963 debuteerde hij op 10-jarige leeftijd met een gedichtje over de Beatles in Nieuwsblad van het Noorden. In zijn werk toont de auteur, gekenschetst als ‘bescheiden, gevoelig en altijd verbaasd over zijn eigen succes’,  een groot hart voor wie er in de maatschappij bekaaid vanaf komt.

Bliedschop veur t bezeren
In 2009 publiceert uitgeverij Kleine Uil een ruime keuze uit de gedichten van Henk Puister onder de titel Bliedschop veur t bezeren. Op de achterflap lezen we: Mit n laifdevol oog bekikt de dichter de wereld om hom tou en schrift der over ien zien poezie. Heldere gedichten in mooi geef Grunnegs. Gedichten die oeterst persoonlijk worden genoemd, terwijl de dichter zijn publiek raakt door zijn eerliekhaid. De auteur stelt zich in zijn werk en als persoon zó kwetsbaar op, dat het ongemakkelijk wordt. En dat is een compliment voor elke schrijver.

Met zijn broer Bé oogstte Henk Puister succes met Weerom noar vrouger. Deze sfeervolle, humoristische vertelling over het Groninger platteland in het midden van de vorige eeuw, verscheen in een oplage van 450 exemplaren en was in een mum van tijd uitverkocht.

De K. ter Laanprijs wordt vrijdag 22 maart 2024 uitgereikt in restaurant De Boerderij naast de Fraeylemaborg. Muziek is er van Krzysztof Groen.