Foto: Erfgoedpartners

“Henk is gisteravond laat oet tied kommen.” Dit nieuws raakt ons diep. Hoewel wij hem al enige tijd misten als collega in het Berlagehuis, was Henk via de mail zeer aanwezig. We denken met warmte aan hem terug.

Henk was al bekend als zanger van Törf en als presentator van het radioprogramma Twij deuntjes veur ain cent toen hij in 2002 als consulent streektaal in dienst kwam van het Huis van de Groninger Cultuur. Een baan die hem op het lijf was geschreven vanwege zijn enorme netwerk en kennis van streektaal en muziek. Samen met zijn collega’s van het Huis en later Centrum Groninger Taal & Cultuur organiseerde hij activiteiten zoals de Dag van de Groninger Taal – de jaarlijkse toogdag voor de Groninger muziek, literatuur, theater en meer georganiseerd bij de Groninger Archieven – en adviseerde hij streektaalorganisaties in Groningen en in de Nedersaksische taalgebieden.

Henk stond bekend als ‘aanpeerdjer’ (aanjager) van het gebruik van t Grunnegs. Samen met stichting t Grunneger Bouk organiseerde hij vanuit het Huis en later het Centrum vele edities Pervinzioale Schriefwedstried. Ook stond hij aan de wieg van de Groningse editie van Wiesneus magazine voor kinderen, bedacht hij samen met de Grunneger Toalgroep (taaldocenten van CGTC) het Grode Grunneger Dictee en droeg hij bij aan verschillende initiatieven voor streektalen zoals de website grunnegermeziek.nl, WoordWaark, de streektaalapp WoordWies en de voorleeswedstrijd voor basisschoolkinderen: de Veurleescup (in samenwerking met Stichting Kostverloren).

Naast zijn grote interesse voor het Gronings en het Nedersaksisch had Henk een enorme kennis van en voorliefde voor de Groningse volkscultuur: de muziek, de tradities en de gewoonten. Samen met de collega’s van Centrum Groninger Taal & Cultuur en historicus Martin Hillenga zette hij levenderfgoedgroningen.nl op met verhalen over typisch Groninger tradities en gebruiken.

Henk was iemand die intens kon genieten van kunst, literatuur en muziek. Hij deelde dit graag met iedereen om hem heen. Ook kon hij prachtig vertellen en alles wat hij hoorde, zag of las herinnerde hem aan iets wat hij had meegemaakt of iets wat hem had geraakt. Henk had zich voorgenomen om alle kennis die hij bezat in een ‘proatkaast’ op te nemen. Met zijn jarenlange ervaring voor de radio en zijn enorme kennis van zaken leek dat een goed project tot aan zijn pensioen.

Regelmatig hoorden we uit zijn kamer prachtige voordrachten en liederen die hij met warme en krachtige stem voordroeg. Dit alles om te oefenen en om zich te laten horen, want Henk en stilte gaan niet samen. En nu is het toch stil geworden. Henk, je was n haile schiere kerel. We gaan je mooie en bijzondere verhalen erg missen.

We wensen Jos veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Bestuur en medewerkers Centrum Groninger Taal & Cultuur | Erfgoedpartners

 

Aan Stad veurbie

Vingers vol bakse klitten
springen uut mien pinne
Dat wat bloume is
Vergaait in zoad deur tied

Oeit onlaand, vannijs op snee
Zomor in miezulms
Lopt laandschop wonder onder
deur n welle van t begun

Intied d’aiwege cirkel
Dij stoadegaan
as n zandloper tikt

T Gruinlaand licht
moanschienweer bie
Op lienpepier taiken zuk
scharen over t meer
Aan Stad veurbie

Henk Scholte

 

Twij deuntjes

Naast zanger van Törf en zijn functie als streektaalconsulent bij Centrum Groninger Taal & Cultuur heeft Henk lange tijd een eigen dagelijks radioprogramma Twij deuntjes veur ain cent dat vanaf 2000 op Radio Noord te beluisteren is. Het programma, met veel aandacht voor streektaal- en volksmuziek maakte hij meer dan twintig jaar samen met Rolf Schreuder. Twij deuntjes wordt door Henks inzet en enthousiasme een succes.

Lees hier meer over Henk Scholte en zijn carrière bij Radio Noord:

www.rtvnoord.nl/cultuur/1271635/henk-scholte-65-het-geweten-van-de-volksmuziek-overleden