Het gedicht Over Bruggen van Willem Tjebbe Oostenbrink op het Bruggenmonument. Foto: Willem Tjebbe Oostenbrink

Op vrijdag 20 augustus is in Zuidhorn het Bruggenmonument onthuld. Het monument is zo’n 100 meter vanaf het van Starkenborchkanaal geplaatst en bij het monument is het gedicht Over Bruggen te lezen van Willem Tjebbe Oostenbrink, Groninger dichter en schrijver uit het Westerkwartier. Burgemeester Ard van der Tuuk deed de openingshandeling en citeerde in zijn toespraak uit het gedicht: “n Openstoande brug is n gat ien e tied allenneg met geduld te dichten.”

Over Bruggen
Het gedicht Over Bruggen van Oostenbrink legt verbindingen tussen het heden en het verleden (dou en nou) en de dorpen Noordhorn en Zuidhorn. De eerste twee strofen zijn geschreven in het Westerkwartiers, de laatste twee strofen in de streektaal van het Hunsingo gebied – de variant van het Noordoosterlijke deel van het Westerkwartiers.

Stalen constructie
Het monument is een initiatief van de Historische Kring Zuidhorn (HKZ). De realisatie van het Bruggenmonument, bestaande uit grote stalen onderdelen van oude bruggen, heeft zo’n drie jaren geduurd. Kenmerkend hierbij is de constructie van de klinknagel-verbindingen uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het Bruggenmonument is te vinden aan het einde van De Gast in Zuidhorn, waar de laan samenkomt met de oude Friese Straatweg, tegenover de voormalige marchaussee kazerne.

Herinneringen
Het Bruggenmonument herinnert aan de oude spoorbrug en de verkeersbrug over het Van Starkenborghkanaal tussen Noordhorn en Zuidhorn. Deze bruggen zijn in 2018 vervangen voor nieuwe constructies. Veel bewoners van het Westerkwartier en daarbuiten kennen de bruggen en hebben er herinneringen aan. Willem Tjebbe Oostenbrink: “Veul minsen ien t Westerkertier en doarbuten hemmen te moaken had met de bruggen. Verkeersburg was om e hoaverklap open en ok met de komst van n nije hoge brug veur auto’s buten dörp is t wachten bij de nije groene brug niet votgoan. Dat geft de tied om zo nou en dan der even bij stil te stoan.”

Meer informatie kijk op de website van Willem Tjebbe Oostenbrink.