Deel je woorden en maak samen een nieuwe taal van en voor Groningen

Noorderzon Festival of Performing Arts & Society is op zoek naar deelnemers voor een nieuw taalproject Pidgin Groningen. ‘Jij houdt van jouw taal. Het is de taal waarin je tegen je moeder zegt dat ze de beste kok ooit is. Waarin je scheldt als je boos bent. Waarin je je familie welterusten wenst.’ Spreek jij thuis een andere taal dan het Nederlands en wil je met jouw taal meedoen om een nieuwe taal voor je stad te maken? Geef je dan nu op!

Een nieuwe taal
Met het taalproject Pidgin maakt kunstenaar Ahilan Ratnamohan een nieuwe taal om te laten zien welke verschillende talen en mensen er in een stad zijn. Daarom wil hij graag gesprekken voeren met mensen uit de vele verschillende taalgroepen van Groningen. Ahilan is benieuwd naar de verbinding die mensen voelen met de taal die ze thuis spreken. Wat gebeurt er met je als je in het dagelijks leven een andere taal dan je moedertaal moet gebruiken om je te uiten? Welke woorden uit je eigen taal mis je wanneer je Nederlands spreekt?

De maker
Ahilan is een Australiër van Sri Lankaanse afkomst. Hij kwam naar Europa om aan zijn voetbalcarrière te werken. Toen dat geen succes werd besloot hij zijn ervaringen om te vormen tot theatervoorstellingen. Naast voetbal heeft Ahilan een grote fascinatie voor het leren van taal; hoe leren mensen een nieuwe taal en welk effect heeft dit op hen als mens?

Wie kan er meedoen?
Noorderzon zoekt deelnemers wonende in Groningen (16 jaar en ouder) die het Nederlands als tweede taal hebben geleerd en het Nederlands gebruiken op dagelijkse basis. Alle moedertalen of -dialecten zijn welkom: Gronings, Fries,  Sranan Tongo, Tigrinya, Spaans of anders – Noorderzon zoekt ze allemaal! Vind je het interessant om na te denken en te vertellen over hoe het is om de Nederlandse taal in plaats van je moedertaal te gebruiken? Zijn er woorden of uitdrukkingen die je mist en graag zou willen toevoegen aan de nieuwe taal Pidgin Groningen? Doe dan vooral mee!

Wat wordt er van je gevraagd?
Na jouw aanmelding vindt een kennismakingsgesprek plaats via Zoom of telefoon. Dit gesprek gaat over de woorden die je mist uit jouw moedertaal. Na het eerste kennismakingsgesprek kun je gekozen of gevraagd worden om de nieuwe taal Pidgin Groningen mede op te richten. Dit project neemt in totaal ongeveer 10 uur in beslag, verspreid over een aantal maanden, en resulteert in een woordenboek en een performance op Noorderzon Festival of Performing Arts & Society deze zomer. De 31ste editie van het festival staat dit jaar gepland tussen 12 en 22 augustus. In het Noorderplantsoen en op verschillende locaties in de binnenstad van Groningen wordt dan op een coronaveilige manier een kleiner maar herkenbaar Noorderzon gepresenteerd, met een live lokaal, nationaal en internationaal programma.

Pidgin X is een project van productiehuis Explore the North, Noorderzon Festival of Performing Arts & Society en kunstenaar Ahilan Ratnamohan (onderdeel van Brussels kunstenaarscollectief ROBIN) en wordt vanuit de Proeftuin Meertaligheid ondersteund door We the North.

Heb je vragen? Mail dan naar info@explore-the-north.nl.

Heb je interesse om mee te doen met Pidgin Groningen meldt u zich dan aan via deze link.