Festival Grasnapolsky organiseert met NOORDWOORD en Centrum Groninger Taal & Cultuur de tweede editie van de residentie Het grensland voor Noord-Nederlandse en Duitse dichters en spoken word-performers. Ze krijgen de kans om een week lang nieuw materiaal te ontwikkelen en ze werken toe naar een gezamenlijke performance die op Grasnapolsky in première gaat.

Tijdens de residentie verdiepen de deelnemers zich ook in het Nedersaksisch. Het Nedersaksisch is erkend als regionale taal en wordt nog altijd gesproken in gebieden in Noord-Nederland; het Gronings is een variatie van de taal. Voor deelname aan de residentie is het geen vereiste om goed in streektaal te kunnen spreken of schrijven. Tijdens de residentie gaan we op zoek naar wat de taal en meertaligheid kunnen betekenen voor het eigen werk. Wat heeft de streektaal te bieden aan klanken, aan woorden, aan sferen? Kan het een verbreding en verrijking van de taalgereedschapskist zijn? Kan het ook een sleutel zijn naar een nieuw publiek?

Performance Het grensland tijdens Grasnapolsy 2023, Foto: Alex Heuving

Performance op Grasnapolsky
Festival Grasnapolsky vindt plaats van 8 tot en met 10 maart in de voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda. In de week voor het festival werken de deelnemende dichters en spoken word-performers aan een gezamenlijke performance onder begeleiding van een regisseur. Binnenkort wordt bekendgemaakt wie Het grensland komend jaar zal begeleiden.

Praktisch
De residentie vindt plaats van 4 tot en met 12 maart. Je verblijft in de gemeente Oldambt. Diverse experts, schrijvers, dichters en songwriters komen in de week langs om ook workshops te geven.

Reis- en verblijfkosten worden vergoed, daarnaast is er een vergoeding van €500,- (excl. btw) beschikbaar per deelnemer. Er is plek voor drie Nederlandse en drie Duitse deelnemers.

Je kunt je aanmelden tot en met 28 januari 2024.

Stuur ons:

  • drie teksten/gedichten van jouw hand
  • CV
  • Niet vereist, maar wel een pré: een korte motivatie (max. 1/2 A4), waarbij je met name ingaat op jouw interesse voor de regionale taal.

Stuur de documenten per e-mail naar Rudi Kamminga van NOORDWOORD: r.kamminga@noordwoord.nl