Over taal gesproken is een serie podcast over het Nederlands en een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Genootschap Onze Taal. De derde aflevering gaat over dialect en streektaal. Hoe staat er daar eigenlijk mee? Hoeveel dialect is er nog over en wat is de status ervan? Een gesprek met streektaaldeskundige Veronique De Tier van de Stichting Nederlandse Dialecten (SND), samensteller van het pas verschenen dialectkaartenboekje Wie zegt wat waar? Over het verdwijnen van de dorpsdialecten en de opkomst van regiolecten, dialect als erfgoed, de dialectrenaissance in de populaire muziek, en de mooiste dialectwoorden.

Ook Olaf Vos van CGTC praat in de podcast mee en vertelt over de typische kenmerken van het Gronings en over streektaal in het onderwijs (Wiesneus). De muziekfragmenten in deze aflevering zijn Naar De Wuppe van Het Zesde Metaal en Astoe t zain haarst van Marlene Bakker. Wil je meer streektaalmuziek horen? Luister dan naar de playlist ‘Ontdek streektalen op Spotify‘.

Meer informatie over dialecten en de Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten (DSDD) vind je op ivdnt.org/dialecten. Het boek Wie zegt wat waar? is voor 19,95 te koop in de webwinkel van Onze Taal.  Op de website van Uitgeverij Lemniscaat vind je een overzicht van De Gruffalo in streektalen.

Presentatie Over taal gesproken: Laura van Eerten en Raymond Noë. Concept & productie: Laura van Eerten. Muziek: Michel van der Zanden. Logo: Matthijs Sluiter (Studio Het Mes).

Beluister de derde podcast Over taal gesproken HIER.