Op zaterdag 12 oktober vond de Dag van de Groninger Geschiedenis plaats aan het Cascadeplein in Groningen. Tijdens de jaarlijkse Erfgoedmarkt presenteerde CGTC de Stemmen van Grunnen applicatie aan het publiek. Bezoekers en sprekers van het Gronings konden ook meedoen en inspreken, Een verslag van één van de onderzoekers verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, Hedwig Sekeres:
Eén van de vele tafels van de Erfgoedmarkt tijdens de Dag van de Groninger Geschiedenis werd bezet door Centrum Groninger Taal en Cultuur (CGTC). In samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen onderzoekers Martijn Bartelds, Hedwig Sekeres en Raoul Buurke presenteerde CGTC het project Stemmen van Grunnen. Met behulp van de online applicatie en opnameapparatuur deden zij tijdens het evenement onderzoek naar de verschillende varianten van het Gronings die de bezoekers spraken. Deelnemers spraken een tiental woorden uit in hun eigen streektaalvariant, waarna de app zou raden waar in de provincie ze vandaan kwamen. Vooral voor de oudere sprekers, die de streektaal van hun woonplaats vaak nog erg goed beheersen, klopten de voorspellingen goed. Voor anderen die bijvoorbeeld in hun jeugd vaak zijn verhuisd was de voorspelling soms minder accuraat. Toch was het voor veel bezoekers een mooie gelegenheid om na te denken over het gebruik van streektaal en manieren om het Gronings te behouden.
De woorden die door ongeveer veertig deelnemers gedurende de Dag van de Groninger Geschiedenis zijn ingesproken worden ook bewaard in WoordWaark, een online taaldatabank met Groningse woorden en zowel geschreven als gesproken teksten. Met deze taaldatabank is het mogelijk om meer inzicht te krijgen in lokale varianten van het Gronings, bijvoorbeeld door te luisteren naar de verschillende uitspraken van sprekers uit de hele provincie. Tijdens de opnames op de Erfgoedmarkt werd er ook volop gediscussieerd over de verschillende varianten van het woord ‘vier’ en hoe je daaraan kan horen waar iemand vandaan komt.
Ook benieuwd naar de voorspelling van onze applicatie? Bezoek www.woordwaark.nl/stemmen.