Foto: Hedwig Sekeres

Sinds maart dit jaar is een van de CGTC-taalonderzoekers, Hedwig Sekeres, een van de nieuwe gezichten van Faces of Science, een landelijk netwerk van jonge wetenschappers die hun onderzoek toegankelijk maken voor een breed publiek. Geneeskunde, natuurkunde, filosofie, geschiedenis en dus ook, in het geval van Hedwig, onderzoek naar klankverandering in het Gronings: onderzoekers uit alle wetenschappelijke hoeken geven een inkijkje in hun onderzoek én in het leven als wetenschapper. ‘We laten zien dat je als wetenschapper geen stoffige professor in een labjas hoeft te zijn.’

Door: Sisi van Halsema

Hedwig is een van de promovendi van Centrum Groninger Taal & Cultuur en doet onderzoek naar klankverandering in het Gronings (bij de Rijksuniversiteit Groningen). Als nieuwe Face of Science levert ze eens per maand content aan, die op de website van NEMO Kennislink gedeeld wordt. Dat kan een blog zijn, of een video. De doelgroep is voornamelijk scholieren in de bovenbouw. Faces of Science is onderdeel van NEMO Kennislink.

Genomineerd
Face of Science word je niet zomaar. Je moet genomineerd worden door iemand die lid is of geweest is van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. Bij Hedwig was die nominator bijzonder hoogleraar Nedersaksische en Groningse taal en cultuur Martijn Wieling.

Naast een inkijkje in hun onderzoek, delen de promovendi af en toe iets over hun dagelijks leven als wetenschapper. Op Instagram deelt Hedwig een foto van haar kantoor, van de kat die altijd in het zonnetje ligt rondom de Letterenfaculteit waar ze werkt, maar ook bijvoorbeeld van het SPRAAKLAB, het mobiele laboratorium waarmee taalonderzoekers van de RUG rondtrekken om data te verzamelen voor hun taalonderzoek.

Rommelig haar en een labjas
‘Ik vind het belangrijk om dit soort dingen te laten zien aan mensen. ‘Mensen hebben vaak een bepaald beeld van wetenschappers: een oudere man met rommelig haar in een labjas. Met Faces of Science laten we de verschillende kanten van de wetenschap zien, maar ook dat onderzoekers normale mensen zijn waar je je best aan kunt relateren.

Vertrouwen in de wetenschap
Maar Hedwig vindt het ook belangrijk om het proces van wetenschap te laten zien, om te laten zien hoe onderzoek werkt. ‘Ook omdat er een trend is waarbij mensen minder vertrouwen in de wetenschap hebben. Als ze wat meer inzicht krijgen in het proces, ontwikkelen ze hopelijk een soort geletterdheid in wetenschap.’ Zo hoopt ze uiteindelijk bij te dragen aan meer vertrouwen in de wetenschap.

Gronings
Maar Hedwig doet natuurlijk ook onderzoek naar het Gronings, en ook daar deelt ze van alles over. ‘Als ik Instagram-weekdienst heb (een week lang de Instagrampagina van Faces of Science bijhouden, red.), dan pak ik natuurlijk mijn kans om mensen wat Groningse woorden te leren!’

Daarnaast hoopt Hedwig dat ze haar publiek iets kan bijbrengen over de taalkundige manier om naar de taal te kijken. De kijk die de gemiddelde Nederlander heeft op taalvariatie is heel negatief, volgens Hedwig. ‘Ik hoor vaak: ‘Het Standaardnederlands is het allerbeste en alles wat niet Standaardnederlands is, is fout. Deze blogs zijn een mooie manier om mensen daar wat anders naar te laten kijken. Waarom vinden we dat fout? Slaat dat ergens op, of is dat wetenschappelijk helemaal niet hoe we daarnaar kijken?

Plat praten
‘Het lijkt misschien alsof er in de taalkunde minder op het spel staat dan bij bijvoorbeeld geneeskunde.’ Hedwig verwijst naar de miljoenen die onlangs geïnvesteerd werden in het zichtbaarder maken van de Friese taal. ‘Dan gaan er ook stemmen op om datzelfde te doen voor het Nedersaksisch. Heel goed natuurlijk. Maar dan hoor je weer van mensen: ‘Ja, maar dat is geen taal, dat is gewoon een dialect van het Nederlands. Dat is gewoon een beetje plat praten.’ Met Faces of Science draagt ze graag bij aan een genuanceerder beeld over streektalen.