Martijn Wieling (tweede van links) met het team van Van Old noar Jong en het Spraaklab. Foto: Martijn Wieling

Tijdens GRN festival op zaterdag 18 november in cultuurcentrum Kielzog in Hoogezand kunnen bezoekers ook kennis maken met (Groninger) taal- en cultuurwetenschap. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) komen met hun mobiele laboratorium SPRAAKLAB langs om spraak- en dialectonderzoeken te demonstreren. Aan tafel bij de talkshow Waistoe dat? in het grand café van Kielzog kom je meer te weten over onderzoek naar de Groningse taal en cultuur van de RUG, en gaan de wetenschappers in gesprek met Groninger schrijvers en muzikanten over de Groninger taal.

Het mobiele taallaboratorium Spraaklab Foto: Reyer Boxem

SPRAAKLAB
SPRAAKLAB is het mobiele laboratorium van de Rijksuniversiteit Groningen. Met Spraaklab worden allerlei soorten spraak- en dialectonderzoeken gedaan. Zo kun je door het maken van een echo heel precies zien hoe je tong beweegt als je praat. Ook is er een speciale taalapp die aan de hand van je dialect raadt waar je vandaan komt.

Daarnaast demonstreren de taalwetenschappers verschillende mobiele apps, zoals Van Old noar Jong, waarmee kinderen Gronings kunnen leren. En met het nieuwe bordspel Streektaalstrijd wordt je uitgedaagd om met je eigen streektaal zo veel mogelijk gebied te veroveren.

Talkshow Waistoe dat?
In het dagcafé van Kielzog kun je nog meer leren over de wetenschap naar het Gronings. Om 13.30 begint daar de Talkshow Waistoe dat?. Dé nieuwe talkshow over taalwetenschap, muziek en literatuur.

Tijdens het eerste gesprek, dat begint om 13.30, leer je over de overdracht van taal en de rol van ouders hierin. Taalwetenschapper Raoul Buurke onderzoekt de overdracht van streektalen in het Noorden (Groningen, Friesland, Drenthe), en schrijfster Ingeborg Nienhuis spreekt Gronings met haar drie kinderen. Steeds minder ouders in Groningen doen dat. Hoe komt dat? Hoe belangrijk zijn ouders als Ingeborg voor het voortbestaan van een taal? En wat voor verschillen zijn er tussen de taaloverdracht van Fries en van Gronings?

Maarten Zwiers (eigen foto)

Het tweede gesprek gaat over Groningstalige muziek en begint om 14.45. Historicus Maarten Zwiers en bassist en zangeres Merel Weijer van het Groningse rockduo Hister gaan in gesprek. Maarten Zwiers onderzoekt hoe regionale identiteit naar voren komt in streektaalmuziek. Hister laat een ‘nieuw Gronings geluid’ horen en wil door middel van muziek af van het idee dat Groningen een achtergesteld gebied is. Hoe weerspiegelt de muziek van Hister het Gronings-zijn? En helpt regionale muziek met het doorbreken van vooroordelen over een regio? Je hoort het tijdens Waistoe dat!

Meer informatie over de taalwetenschap tijdens GRN, het complete festivalprogramma en de timetable zijn te vinden op www.kielzog.nl.