De 33ste Dag van de Groninger Geschiedenis was een gevarieerde dag met 2500 bezoekers. Nog voordat Gea & Lucas met hun songs in het thema Zij/Hij de Dag openden, had Ruth Ruijgers de bezoekers in hun greep met haar Spoken Word: “Vrijheid, gelijkheid en broederschap. Leuk, maar vroeger was dat er in ieder geval niet. Nu zijn we voor de wet gelijk. Ik wil niet achter een man staan, maar naast een man. Mannen, het is nu aan jullie om naast ons te gaan staan.”
Na de opening gingen alle bezoekers hun eigen weg naar de erfgoedmarkt, lezingen, voorstellingen en ander activiteiten. Gea & Lucas maakten van de gelegenheid gebruik om mee te kleuren aan de grootste kleurplaat van Groningen, maar liefst 2 bij 5 meter. Speciaal voor de Dag was er een foto van Persfotobureau D. van der Veen omgezet naar een levensgrote tekening, die in grote getalen door jong en oud is versierd.
Aletta en Etta
Zowel de grootste bekende vrouwelijke Groninger, Aletta Jacobs, als de grootste onbekende vrouwelijke Groninger, Etta Palm, kregen veel aandacht. Beiden werden uitgelicht in de Vrouwengalerij, waar archiefstukken over, en persoonlijke materialen van de dames te zien waren. Het inspirerende betoog van Etta Palm Over de onrechtvaardige wetgeving die in het voordeel is van mannen, maar in het nadeel van vrouwen werd speciaal voor de Dag vertaald. Liefhebbers konden het voor een vrijwillige bijdrage aan Mama Cash meenemen.
Vrouwencafé Dikke Trui
Vrouwencafé Dikke Trui uit de jaren 80 was voor één dag heropend en er werd energiek gepraat over wat vrouwen bezighield en nog steeds -houdt. Vrouwen die toen aan de bar zaten, waren er nu weer. Maar ook nieuwe, jonge vrouwen voelden zich in het Verhalencafé geïnspireerd door wat de dames destijds deden en hadden opgezet.
In de prijzen
Er werden verschillende prijzen uitgereikt vandaag. De meeste stemmen voor de Grootste Groninger gingen uit naar niemand minder dan Aletta Jacobs.
Daarnaast had de Scriptieprijs van de Groninger Geschiedenis twee winnaars. De jury bekroonde de scriptie van Piet-Jan Koning en Elvira Ambrosius ging met de publieksprijs naar huis. Op de website van de Groninger Archieven zijn de winnende scripties te lezen.
De Dag
De Dag van de Groninger Geschiedenis stond in het teken van Zij/Hij, het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Tijdens de lezingen, stadswandelingen, rondvaarten en rondleidingen door de depots van de Groninger Archieven werden veel vrouwenverhalen verteld. Er is veel bekend over wat mannen in de geschiedenis deden, maar er zijn ook veel Zij-verhalen uit de geschiedenis te halen.
De erfgoedmarkt trok zoals elk jaar trouwe bezoekers, maar ook nieuw publiek dat nieuwsgierig was naar het Groninger culturele erfgoed.
De Dag van de Groninger Geschiedenis werd georganiseerd door de Groninger Archieven, Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Historische vereniging Stad en Lande, de Verhalen van Groningen, het Groninger Museum, Noordelijk Scheepvaartmuseum en Forum Groningen.
Meer informatie kijk op de website van de Dag van de Groninger Geschiedenis