De 32ste Dag van de Groninger Geschiedenis was een stralende dag met 2500 bezoekers. Hans Goedkoop (presentator Andere Tijden) opende de dag met: “We zitten steeds minder vast aan onze geschiedenis. We hebben zoveel keuzevrijheid, maar waar willen/ moeten/ kunnen we heen? Wie zijn verleden kent, kan pas zijn toekomst uitzetten.”
Theatrale en muzikale opstand
De voorstellingen over de Tachtigjarige Oorlog waren het hoogtepunt van de dag. Bij 1609 Staakt het vuren van Theatergroep Aluin werd het publiek in de strijd tussen prins Maurits en Van Oldebarnvelt gezogen. De muzikale voorstelling Vive le Geus! van Camerata Trajectina met Hans Goedkoop als verteller, was volgens bezoekers “een prachtige manier om de geschiedenis te vertellen met een link naar het heden.”
Marieke Klooster en Bert Hadders gaven in ontroerende songs naam aan onbekende Groninger powervrouwen. Nulviefteg, Harry Niehof, Wat Aans! en I Took Your Name zongen en rapten over de aardbevingen in Groningen.
Opstandige activiteiten
Bezoekers kwamen ook zelf in opstand. Op een digitale Graffiti-wall konden mensen hun eigen kunstwerken en leuzen spuiten. Onder leiding van striptekenaar Dim Junius maakten kinderen en volwassenen opstandige strips. Demonstreren tussen grote uitgeprinte foto’s uit de roerige jaren zestig en zeventig met passende omgevingsgeluiden was voor de meesten toch wat onwennig.
Winnaars Scriptieprijs 2018
De Scriptieprijs van de Groninger Geschiedenis had twee winnaars. De jury bekroonde de scriptie van Barend van der Have en Annejet Fransen ging met de publieksprijs naar huis. Op de website van de Groninger Archieven zijn de winnende scripties te lezen.
De Dag
De Dag van de Groninger Geschiedenis stond in het teken van Opstand, het thema van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Tijdens de stadswandelingen, rondvaarten en rondleidingen door de depots van de Groninger Archieven kwamen vele opstandige verhalen voorbij. De lezingen lichtten elk een historische opstand uit.
De erfgoedmarkt trok zoals elk jaar trouwe bezoekers, maar ook nieuw publiek dat nieuwsgierig was naar het Groninger culturele erfgoed.
De Dag van de Groninger Geschiedenis werd georganiseerd door de Groninger Archieven, Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC), Historische vereniging Stad en Lande, Verhalen van Groningen, het Groninger Museum, Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groninger Forum.
Kijk voor meer informatie op de DGG website.