Op 14 juli ligt het nieuwste boek van Harm de Jonge in de winkel. Dat is altijd een speciale gebeurtenis, maar dit keer is extra bijzonder. Het boek verschijnt namelijk gelijktijdig in het Nederlands en het Gronings. Het boek heet Dansmuis (in het Gronings: Dansmoes) en is geïllustreerd door de Groningse kunstenares en illustratrice Astrid Mulder. Het project werd geïnitieerd door het Centrum Groninger Taal & Cultuur.

Over het verhaal
Dansmuis woont in het Ruige Bos. Daar kan ze dansen en zingen zoveel ze wil. Lang duurt dat nooit, want er woont nóg iemand in het Ruige Bos: dat is de Nacht. Dansmuis is bang voor de Nacht, want die blaast overal het licht weg. Als ze in haar spiegeltje kijkt, is ze even niet meer alleen, dan ziet ze Zusjemuis, dat geeft haar steun. Maar het zijn vooral Pauwhaan, Zandhaas, Soepschildpad, Honingbeertje en Vleermuis die Dansmuis helpen haar angst voor de Nacht te overwinnen.

Over de makers
Harm de Jonge (1939) werkte na zijn middelbareschooltijd aanvankelijk als onderwijzer. Daarna studeerde hij Nederlands in Amsterdam en Groningen. Na zijn studie ging hij weer het onderwijs in, nu als vakdocent aan de lerarenopleiding. In 1989 publiceerde hij zijn eerste boek. Inmiddels heeft hij meer dan twintig titels op zijn naam, voor verschillende van zijn boeken werd hij onderscheiden. Zo ontving hij voor Josja Pruis (2007) de Woutertjes Pieterse Prijs en voor Vuurbom in 2012 een Zilveren Griffel.

Astrid Mulder (1988) is tekenkunstenaar en studeerde aan kunstacademie Minerva en aan het Frank Mohr Instituut. Ze is gespecialiseerd in gedetailleerde illustraties vol natuurlijke patronen. Haar vrije werk wordt gekenmerkt door sterke autobiografische elementen. Momenteel woont en werkt Astrid in Groningen.

Dansmoes en Dansmuis zijn vanaf 14 juli verkrijgbaar bij verschillende boekenwinkels in Groningen en via de webshops van Hoogland & Van Klaveren en Erfgoedpartners | Centrum Groninger Taal & Cultuur (alleen de Groningstalige versie Dansmoes).

Lees het interview met Harm de Jonge en Astrid Mulder over Dansmoes en Dansmuis in de laatste Erfgoednieuws juli 2024.

Meer inspiratie: Lesbrief
Bij Dansmoes is ook een speciale lesbrief voor basisscholen ontwikkeld door Centrum Groninger Taal & Cultuur. De lesbrief is hier te downloaden:

Lesbrief_Dansmoes